Arkitekttankar som höjer pulsen i Tranås

Dynamiska coworking-ytor och attraktiva bostäder ska fylla Svanen 10 på Storgatan i Tranås. Men potentialen sträcker sig långt utanför fastighetens väggar menar arkitekt Thomas Sandell.  
– Gatans puls kommer att förlängas, där Svanen 10 blir pricken över i:et.

När Wigénsgruppen valde att göra en stor satsning på Svanen 10, även kallat Kuran-fastigheten, anlitades välkände arkitekten Thomas Sandell för att rita upp byggnaden. På de 5000 m2 stora ytorna kommer det att rymmas bostäder i tre våningsplan, samt ett coworking-space med både öppna ytor och kontorsrum i markplan. Restaurang, orangeri och ett stort skärmtak som knyter ihop helheten är andra inslag som gör projektet till något extra. Utgångsläget för uppdraget var lockande konstaterar Thomas Sandell.
– Jag tycker att fastighetens läge på Storgatan är unikt. Ofta har den här typen av större, pampiga gator dött ut i mindre städer, men det har inte skett i Tranås. Här finns en puls och en centrumkänsla som ger fastigheten en väldigt stor potential.
Visionen är tydlig. Svanen 10 ska vara levande under dygnets alla timmar.
– Blandade verksamheter, med både boende, arbetsplatser och restaurang, blir alltid en bra lösning. Tanken är att huset kommer att vitaliseras med mycket liv och rörelse. Men också att gatans puls kommer att förlängas, där Svanen 10 blir pricken över i:et.

Öppet eller stängt?

Åsikterna kring hur den moderna arbetsplatsen ska utformas är många. Lounger och öppna arbetsplatser har sina fördelar, men möjligheten att stänga dörren bakom sig är fortsatt efterfrågat. I Tranåsprojektet har Thomas Sandell och Wigénsgruppen strävat efter en perfekt mix.
– Förr var ett vanligt kontorsrum runt 15 m2 och så hade du det klassiska, stora hörnrummet för chefen. Det är inte en modern arbetsplats. De kontor som vi ritar idag har allt större sociala ytor, medan kontorsrummen blir allt mindre. Båda delarna måste dock finnas för att skapa en attraktiv miljö. Då har du möjlighet att sitta själv i lugn och ro, samtidigt som nya idéer kan skapas över en kopp kaffe tillsammans med andra.

Mindre städer blir stora vinnare

Wigénsgruppens satsning är inte bara stor, utan också logisk. Tiden talar nämligen för städer av Tranås storlek, då trenden är att allt fler yngre människor vill leva utanför storstäderna.
– Alla undersökningar talar för att den trenden kommer att hålla i sig. Det pratas mycket om den så kallade 15-minutersstaden, där det är nära till allt. Sen krävs det naturligtvis aktiva insatser av det här slaget, och att man alltid kan erbjuda kvalitativt boende. De mindre städer som jobbar på det viset kommer att bli vinnare i framtiden.